contact

Workcenter AlmaKalma
Διευθυνση
Φράγκων 20, 2oς όροφος (έναντι κρατικου ωδείου)
Τηλεφωνο
6972552262
email
[email protected]

Research Laboratorium on Performing Arts ΑlmaΚalma

Director: Γιάννης Μήτρου

H R.L.P.A.-AlmaKalma είναι μια ομάδα υβριδικού τύπου. Η δημιουργία της προέκυψε από την αναγκαία “περιέργεια” που διεγείρει το κίνητρο για τους νεωτερισμούς, τη σύγκλιση της επιστημονικής έρευνας με την καθαρή βιωματική πρακτική στο πεδίο των παραστατικων τεχνών. Με όραμα την δημιουργία ενός Ινστιτούτου για την μελέτη της ανθρωπολογίας των Τεχνών.

Ολο αυτό ηχεί καπως βαρύγδουπο μα αποτελεί μέρος της αλήθειας που δομήθηκε εντος ενός φαντασιακού και που ήλπιζε και ελπίζει να γίνει πραγματικότητα.

Τα πρώτα 3 χρόνια και έχοντας κοινοβιακά χαρακτηριστικά, η AlmaKalma προσπάθησε να αποτελέσει κοινό τόπο για διάφορους δημιουργούς, που ήθελαν την όσμωση με την έρευνα αυτού του πράγματος. Ακολούθησε μια δημιουργική απομόνωση μετά από 2 event “chaos I και II” που σχετίζονταν με την αναπαράσταση της μη-γραμικότητας στην φύση.

Ηταν πολυμορφικές παρουσιάσεις και διεύρυναν το γνωστικό πεδίο όσον αφορά στην διαδρομή του δρώντος με τα οπτικοασκουστικά μέσα.

Η επιμονή στην ανάπτυξη κάθετων τεχνικών του σώματος και της φωνής με όχημα αρχικά τη βιομηχανική του Meyerhold και τα κείμενα του Beckett “γέννησε” μια ερευνητική performance με τίτλο “Χώρος Μπέκετ” το 2002.

Η παράσταση αυτή που κοινοποιήθηκε την επόμενη χρονιά στο Ινστιτούτο Grotowski στο Wroclaw της Πολωνίας αποτέλεσε “σταθμό” για την προσωπική μου εργασία, αλλα και για αυτούς που ακολουθούσαν το όραμα της ομάδας.

Στην συνέχεια ιδρύθηκε το R.L.P.A στο οποίο ανήκει η ομαδα. Επήλθε στη συνέχεια μια περίοδος δουλειάς στην οποία η ομάδα “κοινώνησε” (και συνεχίζει να “κοινωνεί”) με το έργο του Grotowski, δουλεύοντας πάνω στο αντικειμενικό δράμα και τα πολυφωνικά τραγούδια.

Ακολούθησε 3χρονη έρευνα πάνω στον “Οιδίποδα” που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη αποδοχή στο εξωτερικό από ειδικούς, αλλά και ανθρώπους που δεν είχαν ξαναδεί δουλειά της ομάδας.

Η διαδρομή αυτή ανέδειξε όλες τις αδυναμίες μας καθώς και τις δυναμικές της ομάδας ενώ προέκυψε η πρώτη προσπάθεια θεωρητικοποίησης της δουλειάς που οδήγησε στη θεωρία των “Παριστάμενων Τελεστών” ενώ “μπήκαν” τα θεμέλια για τον “Παριστάμενο Ποιητικό Λόγο”.

Η έρευνα αυτή ολοκληρώθηκε το 2007.

Ακολούθησε κατόπιν μια “συμπύκνωση” του γνωστικού υλικού και μια προώθηση των πλέον ριξικέλευθρων ιδεών που παρήχθησαν από την έρευνα των προηγούμενων χρόνων. Επέστρεψα στα μπεκετικά κείμενα και συγκεκριμένα στο ιδιοφυές κείμενο “Κείμενο για το Τίποτα νο.9”, με το οποίο ξεκίνησε το Πρόγραμμα Α.Δ.Ε (Αρχή των Ελαχίστων Δράσεων) που αποτελεί ένα γενικό νόμο που διέπει τις σωματικές τεχνικές. Παράλληλα η ομάδα ανέπτυξε την μελέτη πάνω στην κάθετη σωματική τεχνική των bio-pressures (βιο-πιέσεις) και bio-spins (βιο-περιστροφές). Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά γιατί μέσω της μεθοδολογικής αυτής προσέγγισης επιλύονταν το πρόβλημα της οργανικότητας μέσω απόλυτης (καθαρής) δομής-φόρμας.

Η επικύρωση της μεθόδου από τον ίδιο τον Thomas Richards στην Πολωνία το 2009 αποτέλεσε το δεύτερο μεγάλο σταθμό στην έρευνα της AlmaKalma.

To Εργαστήρι Έρευνας Παραστατικών Τεχνών εγγράφεται στην καθαρή επαγγελματική έρευνα και συνεχίζει την διαδρομή του “κόντρα” στους συντηρητικούς Ελληνικούς ανέμους έχοντας διεθνιστική λογική και πιστεύοντας στην παγκόσμια γλώσσα της Τέχνης. Ιδεολογικά εκφράζει το αίτημα για “επιστροφή” στο σώμα και στην “τεχνική” με “αναγεννησιακό” τρόπο θεωρώντας πως η μεταμοντέρνα κατάσταση τελειώνοντας δημιούργησε “κενά” τόσο στην θεωρία όσο και στην πράξη.

Το ταξίδι, λοιπόν, συνεχίζεται με την ελπίδα ότι οι επίγονοι του αμαλγάματος αυτής της έρευνας θα ανοίξουν πιότερο τα όρια τους.

Workcenter


View Larger Map