ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15

 


- Χορογραφίας: από το χορευτικό μοτίβο στην performance (Θες/κη και Αθήνα)
3ήμερο σεμινάριο για χορευτές που επιθυμούν να εισαχθούν στις χορογραφικές δομές της ελάχιστης κίνησης και της μικροκίνησης. Αποδομώντας τα χορευτικά μοτίβα θα οδηγηθούν σε σύνθεση των δομών που θα προκύψουν οι οποίες και θα ενωθούν σε οργανικό σύνολο. Ο κάθε συμμετέχων θα παρέμβει στη διαδικασία της σύνθεσης μέσω της παρατήρησης και της καθοδήγησης των υπολοίπων.

- Η σωματική δράση στην Υποκριτική.
Το σεμινάριο επικεντρώνεται στο τελευταίο στάδιο της δουλειάς του Στανισλάφσκι, με την εργασία να συγκεντρώνεται στην έννοια και την πράξη της χειρονομίας. Με αφορμή κείμενα του κλασικού ρεπερτορίου, οι συμμετέχοντες θα χτίσουν δομές με βασικό στόχο τη διατήρηση του ρεύματος ζωής στην ερμηνεία τους.

- Το σώμα στον Μπεκετικό Λόγο
Ο ποιητικός λόγος του Μπέκετ και η παράστασή του με το σώμα του περφόρμερ. Ο κατεξοχήν αφαιρετικός λόγος του Μπέκετ απαιτεί μινιμαλιστικές σωματικές δράσεις που να επιτρέπουν παράλληλα να αναδειχθεί ο εσωτερικός ρυθμός της γραφής του μεταδραματικού συγγραφέα. Η ειρωνεία, ο λυρισμός, η αγωνία, ο εγκλωβισμός, η αισιοδοξία, και η παράστασή τους μέσω της ρυθμοποίησης του λόγου και των ελάχιστων σωματικών δράσεων.

- Τεχνικές προσέγγισης του λόγου – Σώμα και Φωνή
Η φωνή και η σύνδεσή της με το σώμα αποτελούν τον πυρήνα του προβληματισμού στη σύγχρονη performance, θεάτρου, χορού και εικαστική. Στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα εργαστούν μεθοδικά σε συγκεκριμένες ασκήσεις, σωματικές και φωνητικές, ώστε να «ανοίξουν» τα διάφορα αντιηχεία του σώματος και να ανακαλύψουν τη φωνή ως σωματικό φαινόμενο.

- Τεχνικές αντιμετώπισης των σωματικών προβλημάτων
Ο σύγχρονος δυτικός άνθρωπος έχει απωλέσει την επαφή του με το σώμα και το επιβαρύνει καθημερινά με λάθος στάσεις και κινήσεις, φορτίζοντάς το με άγχος και πίεση και το αποτέλεσμα εντοπίζεται υπό τη μορφή ασθενειών εντός και επί του σώματος. Στο σεμινάριο αυτό καλούμε τους συμμετέχοντες να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση με το σώμα τους αναπτύσσοντας εκ νέου συνήθειες στην καθημερινότητά τους για να αντιμετωπίσουν προβλήματα μυοσκελετικά, όπως σχολίωση, λόρδωση, κύφωση, προβλήματα στα γόνατα και στην πλάτη, κτλ.

- Από το σώμα στο videodance
Η δημιουργία της κίνησης και η σύλληψή της από το φακό είναι δυο διακριτά ζητήματα επί των οποίων θα κληθούν να εργαστούν οι συμμετέχοντες. Μπροστά και πίσω από την κάμερα θα αναζητήσουμε τις τεχνικές που μας επιτρέπουν να περάσουμε από την κίνηση στον χώρο στην δημιουργία εικαστικών τοπίων με τη βοήθεια μιας κάμερας.

Δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές του Workcenter να διαμορφώσουν το πρόγραμμα σπουδών τους συνδυάζοντας περισσότερα του ενός μαθήματα. Σε αυτήν την περίπτωση η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ώρες παρακολούθησης του κάθε μαθήματος.